KTÁ < Vissza
Kutatás Projektek Tanítás
English
English


Kutatás


Kozmológiai ionizált buborékokRosetta

Hidrogén tárolásHidrogén


Projektek


Atomoktól a csillagokigAtomcsill
Youtube

Az "Atomoktól a csillagokig" története 2005-ben kezdődött, és 16 év elteltével még mindig tart, évről évre egyre több embert elérve. Ebben az előadássorozatban az ELTE Fizikai Intézetének kutatói, vagy az itt végzett, de máshol folytató fizikusok a fizika legújabb és legérdekesebb felfedezéseit, újdonságait mutatják be a nagyközönségnek. Beszélnek arról, hogy a fizika számtalan érdekes jelensége hogyan kapcsolódik a mindennapi élethez, és arról is, hogy hol lehet mindezeket a csodákat jobban megérteni, kutatni és tanulmányozni, ha valakit érdekel a fizikus pálya. Az előadásokat hagyományosan izgalmas és szórakoztató kísérleti bemutatók követik. Először 2013-ban voltam demonstrátor, 2017-től azonban én lettem a fődemonstrátor és a kísérletekért felelős szervező.

Fizika RoadshowFiz roadshow

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézete nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több általános és középiskolás diákkal megismertesse a tudomány szépségét, és a fizika felsőoktatás felé orientálja őket. Ennek érdekében országos roadshow-t szervezünk, amelyen látványos kísérleti bemutatókkal, érdekes természettudományos és pályaorientációs előadásokkal tarkított különórákat tartunk. A jelenlegi világjárványra való tekintettel előadásainkat az online térbe helyeztük át.
Fiz roadshow
Náboj fizikaversenyNáboj


2016 óta vagyok a Naboj Fizika magyarországi fordulójának főszervezője, ahol 100-200 magyar diáknak biztosítunk lehetőséget, hogy nemzetközi vizeken mérettesse meg magát. A Naboj Physics egy nemzetközi verseny középiskolásoknak, ötfős csapatokkal. A verseny elején minden csapat 8 feladatot kap, és amint egy csapat valamelyik feladatot helyesen megoldja, kap egy újat. Az a csapat nyer, amelyik a legtöbb feladatot oldja meg. A Naboj-feladatok eltérnek a tankönyvben szereplő rutinfeladatoktól, amelyek általában egy adott módszer közvetlen alkalmazását igénylik. Ezzel szemben a Naboj-problémák leleményességet és kreativitást igényelnek. A siker nemcsak a csapattagok egyéni képességein múlik, hanem együttműködésük hatékonyságán is. A verseny a képzelőerő és a logikus gondolkodás erősítése mellett a fizika rejtett szépségeinek bemutatására is törekszik. A feladatok minőségét a szlovákiai Trojsten Fizikai Levelező Szemináriumok szervezői garantálják.

NábojKutatók éjszakájaKutatók Éjszakája


Az Európai Kutatók Éjszakája az év legizgalmasabb eseménye, minden tudománykedvelő alfája és minden sci-fi rajongó omegája. 2013 óta az ELTE fizikusai is részt vesznek a mókában. Én 2013-ban demonstrátorként kezdtem, de 2016-ban főszervező lettem. Egy nagyon népszerű, egész estés kísérleti bemutatóval és néhány elszigetelt előadással kezdtünk, de a rendezvény évről évre nagyobb lett. Most már érdekes, fizikával kapcsolatos programok egész sorát kínáljuk. Elmaradhatatlan a látványos kísérleti bemutató, ahol a fizika különböző területeiről válogatunk izgalmas trükköket, amelyek közül néhányat bárki kipróbálhat. Nagyszerű előadásokkal készülünk a fizika széles spektrumából. Lehetőséget adunk továbbá az ELTE több laboratóriumának meglátogatására, és arra, hogy első kézből kóstolhassanak bele, milyen is fizikusnak lenni. A legbátrabb látogatók még egy egészen különleges élményt is kipróbálhatnak, és próbára tehetik logikai és tudományos képességeiket a "Fizikusok szabaduló szobájában". És mivel hiszünk az interdiszciplináris kapcsolatok szépségében és fontosságában, és abban, hogy a test edzése legalább olyan fontos, mint az elme edzése, rendezvényünkön bárki megismerkedhet a rúdsportok fizikájával is.


Tanítás


Demonstrációs laboratórium


Dem Lab

Gamma spektroszkópia


GAM

Folyadék szcintillációs spektrometria


FSS


Vektorszámítás


Vektor